Dezenfeksiyon Çeşitleri

Yazan ahmet 11/02/2019 0 Yorum Yap Genel Bilgiler,

Sterilizasyon: Ortamda bulunan organizmaların deaktife edilmesi işlemi olarak tanımlanır. Temel olarak üç farklı yöntem kullanılır;

1-160-180C de su buharı ile sterilizasyon,

2- UV ışınları ile optik sterlizasyon,

3-Kimyasallar ile (antiseptiklerele) sterilizasyon,

Bulunulan ortam veya etkin gruba göre bu üç yöntemden biri veya hepsi kullanılarak yapılan sterilzasyon işlemlerinin tamamında tüm bakteri ve virüs grupları giderilebilir, amaca bağlı olarak hedef alınan biyoljik kirliliğin ortradan kaldıran sterilzasyon işlemleri dezenfeksiyon olarak tanımlanır. Belirtildiği üzere sadece hedef alınan biyolojik kirlilik için kullanılan tüm sterilizasyon birimleride dezenfektan olarak adlandırılır.

Kullanım kolaylığı ve ulaşılabilirliği açısından tercih edilen dezenfeksiyon yöntemi kimyasal antiseptiklerle üretilmiş olan dezenfektan kimyasalları olarak tercih edilmektedir.

Kullanılan dezenfektan içerikleri çoğunlukla %70-75 aralığında alkol bileşenleri olarak hazırlanmaktadır. Bu tür dezenfektanlar;  el dezenfektanları olarak tanımlanır ve uygulandığı bölge bulunan virüs ve bakterilerin 15-20 sn boyunca inaktif olmalarını sağlar. Süre sonunda ortamdaki kirleticiler mekanik olarak temizlenmez ise aktive olarak yaşamlarını devam ettireceklerdir.

Diğer dezenfektanlar ise antiseptik kimyasallar ile güçlendirilerek ortamdaki virüs ve bakterilerin büyük çoğunluğunun aktivasyonlarını sonlandırarak yok ederler, bilinen antiseptikler: quarterner amonyum bileşikleri, bakır sülfat tuz çözeltileri, benzalkonyumklorür çözeltileri, peroksidi organik asitler(POA veya APO olarak tanımlanırlar), perokside halojenik (adi çamaşır suyu olarak bilinirler) asitlerdir.

Antiseptikler kontrollü katiller olarak tanımlanır ve hedef kitlenin organizmaya yararlı olup olması tercihi yapmaksızın inaktive ettiği unutulmamalıdır.

Sadece alkol içeren dezenfektanların 15-20sn sonra etkisiz kaldığını, antiseptik çözeltilerinin uygulama sonrasında uzun bir süre etkili olduğunu unutmayınız. Özellikle antiseptikleri  kolonya vb gibi sürekli olarak tüketmekten kaçınınız. Tüm dezenfektanların  ‘’kontrollü katil’’  sınıflandırmasında olduğunu bilgisini ihmal etmeyiniz kontrolsüz ve aşırı tüketim yapmayınız. 

Yorum Yaz