Fabrikaların Zemin Temizliği Nasıl Yapılır?

12/01/2021 0 Yorum Yap

Fabrikaların Zemin Temizliği Nasıl Yapılır?


Fabrikalarda pek çok kişi sürekli çalışır durumda bulunurlar. Bu nedenle fabrika zeminlerinde gerek iş makinesi kullanımından dolayı gerekse genel üretimden dolayı sürekli kirlilik hâkim olabilir. Bu nedenle zeminlerin uygun koşullarda ve belli aralıklarda profesyonel bir şekilde temizlenmesi gerekir.

Aksi halde zeminler zaman içerisinde yıpranırlar ve deforme olurlar. Bu durum daha büyük maliyetlerin oluşmasına neden olur. Fabrika zeminlerinin temizliği zemine uygun, fabrika ortamında kullanıma elverişli araçlarla ve etkin malzemelerle yapılmalıdır. Profesyonel bir temizlikle hem çalışanlar rahat eder hem de zeminlerin kullanım süresi uzar.

 

Fabrika Zemin Temizliğinde Ekipman ve Malzeme Kullanımı


Fabrika ortamlarında maliyet açısından oldukça pahalı olan araçlar mevcuttur. Bu nedenle zemin temizliği yapılırken bu araç gereçlere zarar gelmemesi çok önemlidir. Bu da ancak hassas ve işinde uzman çalışanlar sayesine mümkün olur.

Aksi halde ucuz temizlik hizmeti alınması hedeflenirken daha büyük zararlarla karşılaşılabilir. Çalışanların bulunduğu alandaki zemin temizlikleri insan sağlığına ve fabrika ortamına uygun ekipmanlarla ve malzemelerle gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda fabrikanın iş akışına dikkat edilmeli ve planlı bir süreç işletilmelidir. Tüm bu kıstaslar profesyonel bir hizmetle elde edilebilir.

 

Farklı Zeminlere Göre Farklı Temizlik Uygulamaları


Günümüzde zemin temizliği oldukça teknik bilgi ve özen gerektiren bir iş haline dönüşmüştür. İnşaat sektöründeki gelişmeler ve alternatif kullanımlar zemin temizliğinin de değişmesini sağlamıştır. Çok farklı zemin türleri mevcuttur.

Tüm bu türlerde kirlerden arındırma işlemi uzmanlıkla yapılabilmelidir. Bunun yanı sıra zemin üzerindeki lekelerin çıkarılması, fabrikalarda daha çok karşılaşılabilecek ağır kir, yağ ya da lekelerin zeminden uzaklaştırılması özenli bir çalışmanın sonucunda mümkün olur. Ayrıca isteyen kişiler için zemin cila gibi fazladan bakımlar da yapılabilmektedir.

Zemin temizliği sadece süpürme ve silme gibi basit işlerden oluşmaz. Yapılan temizlik hem kullanım hem de görünüm açısından hijyen sağlarken aynı zamanda zeminin korunmasına da yardımcı olur. Bu sayede fabrika gibi her giderin önemli olduğu bir alanda zeminlerin uzun süreli bir kullanıma sahip olması sağlanır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Kriterleri


Fabrikalarda yapılan zemin temizliklerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında gerekli olan kurallara uyulması büyük önem taşır. Bu kriterleri de ancak uzman ve profesyonel bir firma sağlayabilir. Fabrika zemin temizliğinin düzenli bir şekilde yaptırılması hem zemin için hem de çalışanlar ve diğer fabrika ziyaretçileri için çok önemlidir.

Personelin sağlığı da motivasyonu da yapılan temizlikten büyük ölçüde etkilenir. Yapılan araştırmalar daha ferah ve hijyenik ortada çalışmanın verimi daha da artırdığını göstermektedir. Fabrika zemin temizliğinde, iş sağlığı ve güvenliğinin kurallarını uygulayacak, zemin türüne göre temizlik uygulaması yapabilecek ve etkin malzeme kullanabilecek firmanın yer alması oldukça mühimdir.

 

Zemin Temizliğinde Kullanılan Ekipmanlar


Zemin temizliğinde kullanılan ekipmanlar zeminin türüne ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterirler. Fabrikalar genelde geniş alanlardır ve bu alanların zeminlerinde daha kuvvetli ekipmanlar kullanılır. Bu sayede istenilen etkin temizliğe daha rahat şekilde ulaşılabilir. Ayrıca otomatikaraçların kullanımı temizlik süresinin kısa olmasını sağlar ve bu sayede iş gücü kaybı oluşmaz. Çalışanlar sürekli bir temizlik karmaşası hissetmezler ve kısa sürede pırıl pırıl bir ortama kavuşurlar.

Fabrika zeminlerinde güçlü vakuma sahip makineler ya da zemin yıkama otomatları kullanılır. Temizlik sonrasındaki zeminin durumu öncesine göre olan farkı açıkça gözler önüne serer. Yapılan temizlik sadece o ana değil zeminin genel kullanım süresine de olumlu etki sağlar. Düzenli aralıklarda temizletilen zeminler daha uzun ömürlü kullanıma sahip olurlar.

Zemin temizliğine başlamadan önce zemin yapısı tespit edilmelidir. Her zemin kendi içerisinde ayrı bir temizlik işlemine tabidir. Bu konuyu daha ayrıntılı anlatabilmek amaçlı zemin türleri üzerinden gitmek daha faydalı olacaktır. Şöyle ki:

 

DOĞAL TAŞ YER DÖŞEMELİ ZEMİNLER


Doğal taşlar asidik düzeyi olan hiç bir temizleyici kabul etmez. Taşın kimyasını bozan asit düzeyi görüntüyü çok kötü hale getirebilir. Bu sebeple doğal taş zeminlerde en hijyenik temizlik buhar temizliği ya da sadece su kullanımı ile gerçekleşmektedir. Özellikle özel tasarım mekanlarda kullanılan doğal taşlar zeminde uygun temizlik yapıldığında çok zengin durmaktadır.

 

AHŞAP ZEMİNLER

 

Ahşap zeminler sudan asla hoşlanmaz. Yüzeyleri cila kaplıyken parlak olan ahşaplar zamanla o parlaklığı yitirir. En uygun temizlik ise nemli moplar ile temizlik yapılmasıdır. Su direkt olarak asla temas etmemelidir.

 

LAMİNANT PARKE ZEMİNLER

 

Laminant parke temizliğinde en önemli unsur az su ile temizliktir. Çok su ve bunun yanlış kullanımı laminant zeminin kabarmasına sebep olacaktır. Ve kesinlikle ahşap zemin temizleyicisi kullanılmalıdır. Sert kimyasal içeren hiçbir ürün laminant yüzeylere sürülmemelidir. İşyerlerinde özellikle ofislerde tercih edilen yüzeylerdendir.

 

FAYANS ZEMİNLER

 

Banyo, mutfak ve tuvaletlerde kullanılan fayans zemin temizliği için söylenecek en problemli alan derz aralarıdır. Fayans temizliğine uygun temizlik ürünleri ya da buharlı temizleyiciler ile temizlemeye uygundur. Hastane, okul, Avm, fabrikalar gibi alanlarda kullanım için uygundur.

 

Hangi Sürelerde Zemin Temizliği Yapılmalıdır?


Fabrika zemin temizliğinin hangi sürelerde yapılması gerektiği fabrikanın büyüklüğüne, fabrikadaki iş koluna ve beklentilere göre değişiklik gösterir. Kullanılan temizlik malzemeleri ve makineleri zemine hasar vermeyen ve en iyi temizliği sağlayan ekipmanlardır.

Firmamız bu alanda sizlere her konuda yardımcı olur. Fabrika zeminlerinizde yapılacak temizlikten sona hangi aralıkların sizlere daha uygun olduğunu açıklarız. Bu sayede zeminleriniz her zaman temiz, bakımlı ve kullanışlı olur. Ayıca kullanım süreleri uzar ve zemin üzerinde kalıcı lekeler, kirler ve ağır yağ gibi atıklar yer almaz.

Yorum Yaz